Uw boot transporteren

Uw boot transporteren is niet zo maar iets. Vooral bij grotere en zwaardere boten is het belangrijk verstand van zaken te hebben en goed materiaal te gebruiken zoals een boottrailer.

Er zijn verschillende redenen om boten te transporten. Zo vindt er in Nederland bij de start en einde van het watersportseizoen een enorme logistieke operatie plaatst waarbij boten naar hun ligplaats worden getransporteerd. Het overgrote deel van de boten gaat na een zomer op het water de wal op voor winterstalling. Veelal worden deze boten via de weg getransporteerd. Bij de aankoop van een nieuwe boot wordt deze ook vaak via de weg naar de nieuwe haven getransporteerd.

Wat heeft u nodig om op een veilige manier te transporteren?

Bij het transporteren van een boot heeft u al snel een BE rijbewijs nodig. Met het reguliere rijbewijs(B) mag u een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo. (lege gewicht + laadvermogen) Een klein rubberbootje zou u misschien nog kunnen vervoeren. Heeft u echter een sloepje of groter schip? Dan heeft u al snel een BE rijbewijs nodig.

Daarnaast is het belangrijk te beschikken over een geschikte trekauto, boottrailer, bevestigingsmaterialen en eventuele vergunningen. Er zijn jaarlijks nog teveel ongelukken, gewonden en doden bij het vervoeren van boten. Zorg daarom goed voor de volgende benodigdheden:

  • Benodigde (BE) rijbewijs
  • Goed onderhouden trekvoertuig die de lading mag trekken
  • Goed onderhouden boottrailer met voldoende laadvermogen
  • Goede spanbanden om boot te zekeren
  • Benodigde vergunningen bij grote en brede boten
  • Goede transportverzekering

Voor het veilig transporteren van uw kostbare boot is het echt van belang om bovenstaande zaken goed op orde te hebben. Let ook op bij het laden van uw boot dat deze goed op de trailer staat en het gewicht goed verdeeld is. Zet de boot goed vast met spanbanden aan zowel de voor al achterkant.

Heeft u vragen over het transporteren van u boot? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen!